woensdag 18 februari 2009

Wat ik vind van deze software

Het is de eerste keer dat ik zelf een blog maak en ik was er vooraf niet echt gerust in. Uiteindelijk bleek het wel mee te vallen.
De belangrijkste elementen om mijn blog er degelijk te laten uitzien vond ik intuïtief wel. Het gebrek aan creativiteit en aan gevoel voor esthetiek is niet de schuld van Google, maar eerder van mij. Suggesties op dat vlak zijn altijd welkom.
Om de opmaak wat te verfraaien kan je html-codes gebruiken. De software controleert ook of ze juist zijn en meldt fouten, maar geeft helaas niet aan wat de juiste code is. Voor een niet-specialist op html-gebied, zoals ik, is dat wel een nadeel.
Er worden ook een aantal sneltoetscombinaties geboden om bv. iets vet of cursief te zetten, wat wel handig is. Als je daar echter de optie "meer" kiest, beland je op een Engelstalige webpagina. Een beetje spijtig want de rest is wel in het Nederlands. Schoonheidsfoutje?
Het is ook handig dat de software toelaat om trefwoorden (labels heet dat dan) aan je berichten toe te voegen zodat je ze later gemakkelijk kan terugvinden. Voorlopig nog niet nodig gehad, maar misschien word ik na de cursus 23 dingen wel een fervente blogger.
Dus mijn eindoordeel: een vrij duidelijke software waarvoor je niet te veel handleidingen nodig hebt. Dat hij gratis is, is ook een pluspunt. Er zijn nog wel enkele punten ter verbetering mogelijk, maar ik ben zeker niet ontevreden over dit product van Google.

3 opmerkingen:

  1. Jan, ik weet niet of je dit al ontdekt hebt maar bij het aanmaken van een nieuw blogbericht heb je twee tabbladen : html bewerken (= versie waarin je met htmlcodes moet werken) of Nieuw bericht (=versie met meerdere knoppen zoals lettergrootte, kleur, etc). In die versie iets aanmaken is heel gemakkelijk. Alleen de plaats waar je afbeelding terecht komt werkt niet naar behoren. Zelfs tussen het getoonde 'voorbeeld' en het eindresultaat zit nog een verschil...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb gemerkt dat er 2 manieren zijn om de stijl te bewerken, maar het aantal mogelijkheden (i.e. het aantal knoppen) zijn via de optie "Nieuw bericht" beperkt. Het zijn natuurlijk wel de stijlaanpassingen die je het vaakst nodig hebt, maar die zijn in html meestal ook niet al te ingewikkeld.
    Ik sta dus een beetje dubbel tegenover die mogelijkheid: het is gemakkelijk, maar de mogelijkheden zijn beperkt.

    Toch bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jan heb je Natasja's blogbericht (intobooks blog) al gelezen met een link naar de voor- en nadelen van blogspot vs worldpress? Een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen